Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Τεχνικές λύσεις σχετικά με τα προϊόντα ηχομόνωσης και θερμομόνωσης Calma Acoustics

Ηχομόνωση σκαφών

Ηχομόνωση σε μεγάλα σκάφη αναψυχής, κρουαζιερόπλοια και μικρά σκάφη.

Ηχομόνωση σκαφών

Εισαγωγή

Ο βασικότερος σκοπός στην κατασκευή ενός σκάφους αναψυχής ή ακόμη και η κατασκευή ενός μεγάλου πλοίου κρουαζιέρας είναι η χαλάρωση των επιβατών κατά την διαμονή τους, μέσω της άνετης πλεύσης του και της, κατά το δυνατόν, αθόρυβης λειτουργίας του ιδιαίτερα κατά την κίνησή του, όπως όμως και κατά την παραμονή του εντός και εκτός λιμένα.

Το πρόβλημα

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ανατραπούν από τη θορυβώδη λειτουργία των κινητήριων μηχανών και των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στο χώρο του μηχανοστασίου αλλά ακόμη και από τη λειτουργία σε υψηλά επίπεδα θορύβου του συστήματος κλιματισμού (ΗVAC).

Ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν θόρυβο σε πλοία αναψυχής;

Οι πολύ δυνατοί κινητήρες προώθησης αλλά και τα μεγάλα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ιδιαίτερα σε μεγάλα σκάφη (άνω των 30m), προκαλούν έντονα φαινόμενα συντονισμού ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.

Τα παραπάνω μπορoούν να γίνουν έντονα αντιληπτά κυρίως στις μεσαίες και υψηλότερες συχνότητες απευθείας ως αερόφερτος θόρυβος. Επιπρόσθετα, μέσω του συνόλου της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους, μεταφέρεται στερεόφερτα θόρυβος από έντονα φαινόμενα συντονισμού, όταν υπάρχει απουσία κατάλληλων αντικραδασμικών παρεμβάσεων, οι οποίες μεταφράζονται σε αερόφερτο θόρυβο στο σύνολο των διαμερισμάτων του σκάφους.

Για τους παραπάνω λόγους είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν είναι απαραίτητη μόνο στα σκάφη αναψυχής αλλά επίσης στα μεταγωγικά σκάφη, στα δεξαμενόπλοια, στα επιβατικά πλοία κ.ο.κ. Για λόγους εξοικονόμησης χώρου και κόστους, πολλές φορές δε λαμβάνονται τα απαραίτητα ακουστικά μέτρα, παρότι είναι απαραίτητο να καλύπτεται η ελάχιστη απαιτητή ακουστική άνεση και παρά το γεγονός ότι το κόστος ηχομόνωσης είναι υποπολλαπλάσιο της αξίας της κατασκευής. 

Επιπρόσθετα, στις σύγχρονες κατασκευές σκαφών αναψυχής, ένα κράμα υλικών όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το ενισχυμένο πλαστικό (GFP), το ξύλο, οι ρητίνες κ.α., υλικά τα οποία επιβαρύνουν την ακουστική συμπεριφορά της κατασκευής, επιβάλλει τη χρήση ηχοαπορροφητικών και ηχομονωτικών υλικών ώστε να περιοριστεί η ηχητική μετάδοση.

Μέτρα ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας

Με σκοπό την αποδοτική ηχομονωτική προσέγγιση ενός τέτοιου προβλήματος, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τρόπους απόσβεσης του θορύβου στο σύνολο των τρόπων μετάδοσής του (αερόφερτος θόρυβος, στερεόφερτος θόρυβος).

1. Ηχομόνωση Μηχανοστασίου

Για να επιτύχουμε τον περιορισμό της μετάδοσης του στερεόφερτου θορύβου, θα πρέπει να ενισχυθούν τα περιμετρικά από την πηγή θορύβου στοιχεία με ειδικές μεμβράνες υψηλής μάζας. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος περιμετρικά των κινητήρων, οι μπουλμέδες, τα πλευρικά στοιχεία και η οροφή του μηχανοστασίου θα πρέπει να ηχομονωθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Μεμβράνες υψηλής επιφανειακής μάζας σε συνδυασμό με ηχοαπορροφητικά υλικά μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά προς αυτή την κατεύθυνση (αφού πρώτα βεβαίως ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία, δηλαδή ηχομετρήσεις και κατόπιν εκπόνηση Ακουστικής Μελέτης).

Οι κατάλληλες αντικραδασμικές εδράσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποηχογεφύρωση των κινητήρων και των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών πάντοτε στα πλαίσια που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τέλος, η ηχοαπορροφητική επένδυση της επιφάνειας του συνόλου του μηχανοστασίου, πλην του δαπέδου, κρίνεται απαραίτητη. Προς αυτή την κατεύθυνση συνήθως τοποθετούνται διάτρητες επιφάνειες αλουμινίου κατάλληλου ποσοστού διάτρησης και διαμέτρου, με ηχοαπορροφητικό υλικό εσωτερικά ώστε να διασφαλίζεται και η πυροπροστασία βάση των ισχύοντων κανονισμών (CLASS A-60/Α-30 κ.ο.κ.).2. Ηχομόνωση συστήματος κλιματισμού

Τις περισσότερες φορές έντονα αντιληπτή γίνεται η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού ιδιαιτέρως σε ώρες χαλάρωσης ή ύπνου. Σύνηθες πρόβλημα αποτελεί η απουσία μέτρων ηχοπροστασίας στις κλιματιστικές μονάδες όπως και στο σύστημα αερισμού (προσαγωγή και απαγωγή αέρα).

Σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται μέτρα ηχοπροστασίας ώστε να μειώνεται ο παραγόμενος θόρυβος μέσω των καναλιών αερισμού όπως και ο ακτινοβολών θόρυβος (radiation noise) όταν οι μονάδες είναι εγκατεστημένες σε ακουστικά ευαίσθητες θέσεις. Τα ακριβή μέτρα ηχοπροστασίας εκπονούνται, αφού γίνουν οι απαραίτητες ηχομετρήσεις και μελέτες.

Συμπεράσματα

Πολλές φορές από την αρχική σχεδίαση ενός σκάφους μέχρι την κατασκευή του, απαιτούνται μήνες ή και χρόνια. Για να θεωρηθεί μια κατασκευή πλήρης, δεν αρκεί να είναι γρήγορη με σωστή ποιότητα πλεύσης. Θα πρέπει επιπρόσθετα να διασφαλίζει σωστές συνθήκες ακουστικής άνεσης για το πλήρωμα και τους επιβάτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ώστε να δίνουμε το καλύτερο δυνατό ηχομονωτικό αποτέλεσμα πάντα με σεβασμό στην ασφάλεια του σκάφους και των πληρωμάτων - επιβατών.

Σημαντική παρατήρηση

Τα παραπάνω συστήματα ηχομόνωσης αποτελούν ενδεικτικές λύσεις αφού κάθε κατασκευή φέρει το δικό της ιδιαίτερο ακουστικό αποτύπωμα.

Για τους λόγους αυτούς η βέλτιστη λύση στο ιδιαίτερο πρόβλημά σας δίνεται σε συνεργασία με ακουστικό σύμβουλο της εταιρία μας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω μια λύσης προσαρμοσμένης στις δικές σας ανάγκες.