Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
Τεχνικές λύσεις σχετικά με τα προϊόντα ηχομόνωσης και θερμομόνωσης Calma Acoustics

Ακουστικά ηχοαπορροφητικά Πάνελ DIY

Αναλυτικά βήματα για την κατασκευή ακουστικών ηχοαπορροφητικών πάνελ διαστάσεων 1,20 x 0,60.

Ακουστικά ηχοαπορροφητικά Πάνελ DIY

Υλικά

Υλικά για δύο πάνελ διαστάσεων 1,20 x 0,60:

    • Ξύλινες σανίδες 250,0cm x 12,0cm, πάχους 20,0mm (2 τεμάχια)
    • Ύφασμα CLM FABRIC 2,0m x 1,70m  (φάρδος)
    • Ηχοαπορροφητικό υλικό της σειράς ECOLINE ή BIOLINE
    • Ξυλόκολλα (προαιρετικά)
    • Βίδες 40 x  1-5/8΄
    • Συρραπτικό

Εργαλεία

Βασικά εργαλεία
    • Τρυπανάκι και μύτες για ξύλο
    • Κατσαβίδι ή βιδολόγο
    • Μέτρο
    • Συρραπτικό μηχάνημα

Αναλυτικά βήματα

Βήμα 1: Τα ξύλα

Κόψτε σανίδες πλάτους 12,0cm  και πάχους 2,0cm ώστε κατά την κατασκευή του τελάρου – σκελετού να δημιουργηθεί ελεύθερη εσωτερική επιφάνεια διαστάσεων 120,0 x 0,60 cm.

Ενδειτικές διαστάσεις σανίδας για μικρότερη φύρα: 250,0 x 12,0cm, πάχους 20,0mm.

Κόψτε τις σανίδες των 2,5 μέτρων όπως φαίνεται στο σχήμα για να προκύψουν τα βασικά κομμάτια του τελάρου:

  • 2 τεμάχια: 124,0cm x 12,0cm και
  • 4 τεμάχια: 60,0cm x 12,0cm

 

Με αυτές τις κοπές, δύο σανίδες των 2,5 μέτρων είναι αρκετές για ένα τελάρο.

Εναλλακτικά ζητήστε από το κατάστημα ή εργοστάσιο που θα αγοράσετε τα ξύλα να σας τα κόψουν ακριβώς στις διαστάσεις που τα χρειάζεστε.

 

Βήμα 2: Κατασκευή πλαισίων

 

Ενώστε τα ξύλα για να δημιουργήσετε το βασικό σκετετό του ακουστικού πάνελ. Λάβετε υπόψιν τη διάσταση του ηχοαπορροφητικού υλικού (120,0 x 60,0) και ενώστε τα ξύλα ώστε να μην χρειαστεί να αφαιρέσετε υλικό και να μην δημιουργηθούν κενά.

Στις μικρές πλευρές (πάνω και κάτω) οι σανίδες τοποθετούνται εσωτερικά των κάθετων σανίδων. Στερεώστε με βίδες: Αν οι σανίδες εχουν πάχος 2,0cm, τρυπήστε το ξύλο στη μεγάλη του διάσταση (1,20) στην πάνω και στην κάτω πλευρά σε απόσταση περίπου 1,0cm από την άκρη ώστε κάθε βίδα να “πιάσει” στο κέντρο της κάθετης σανίδας. Χρειάζεστε 2 βίδες σε κάθε πλευρά. Για καλύτερη σύνδεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξυλόκολλα μαζί με τις βίδες.

Συνοπτικά, τρυπήστε το ξύλο ώστε να μην σχιστεί, βάλτε κόλλα και βιδώστε.

 

Βήμα 3: Ενισχύστε τα πλαίσια

Κόντρες: Σανίδες των 0,60m τοποθετημένες εντός του σκελετού, παρέχουν εκτός από επιπλέον στήριξη για το σκελετό και “πλάτη” για το ηχοαπορροφητικό υλικό. Ανάλογα με το πάχος του ηχοαπορροφητικού υλικού που έχετε επιλέξει τοποθετήστε την κόντρα στο κατάλληλο σημείο ώστε το ηχοαπορροφητικό να εξέχει ελάχιστα από την άκρη του πλαισίου ~ 0,5cm, στην όψη που μας ενδιαφέρει να φαίνεται. Με αυτό τον τρόπο, όταν τοποθετηθεί το τελικό ύφασμα, θα στρώσει στην επιφάνεια του ηχοαπορροφητικού δημιουργώντας μια ελαφρώς κυρτή επιφάνεια.

Ενδεικτικά για ηχοαπορροφητικό πάχους 10,0cm αφήστε περιθώριο 0,5cm, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Βάλτε κόλλα και στερεώστε με βίδες όπως παραπάνω αφού έχετε βεβαιωθεί ότι τρυπάτε στο κέντρο της κάθετης σανίδας.

 

Βήμα 4: Ηχοαπορροφητικό υλικό

 

Το ηχοαπορροφητικό της σειράς ECOLINE ή BIOLINE έρχεται σε διαστάσεις 1,20 x 0,60 και είναι έτοιμο προς τοποθέτηση. Αν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα,  δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσετε υλικό λόγω του πάχους του ξύλου. Τοποθετήστε το ηχοαπορροφητικό της επιλογής σας μέσα στο πλαίσιο.

Βήμα 5: Το ύφασμα

Το ύφασμα της σειράς CALMA FAB έχει ειδική ύφανση ώστε να επιτρέπει στα κύματα του ήχου να το διαπερνούν και βγαίνει σε 24 χρώματα. Για κάθε τελάρο θα χρειαστείτε ύφασμα διαστάσεων 170,0cm x 90,0cm περίπου. Απλώστε το ύφασμα ανάποδα σε μια επιφάνεια εργασίας πχ. σε ένα γραφείο, ώστε η πλευρά που θέλετε να φαίνεται, να ακουμπά το γραφείο και τοποθετήστε το πλαίσιο γεμισμένο με το ηχοαπορροφητικό υλικό από πάνω, ώστε το 

ηχοαπορροφητικό να ακουμπά το ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κεντράρει το πλαίσιο στο ύφασμα ώστε να περισσεύει αρκετό ύφασμα από όλες τις πλευρές. Το ύφασμα θα πρέπει να ντύνει μέχρι και την πίσω πλευρά του σκελετού, στο σημείο που εφάπτεται με το ηχοαπορροφητικό υλικό.

Ξεκινήστε να στερεώνετε το ακουστικό ύφασμα με το συρραπτικό. Αρχίστε με την μεγάλη πλευρά με αραιό πιάσιμο και στη συνέχεια συνεχίστε με την απέναντι, τεντώνοντας το ύφασμα κάθε φορά πριν στερεώσετε με το συρραπτικό. Αφήστε τις γωνίες για το τέλος και συνεχίστε με τις μικρές πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Δουλέψτε ώστε το ύφασμα να είναι ομοιόμορφα τεντωμένο.

Τελειώστε τα πάνελ, στερεώνοντας προσεκτικά τις γωνίες όπως θα τυλίγατε ένα δώρο. Τεντώστε όμορφα την μια πλευρά της γωνίας ώστε να φαίνεται όμορφα το κόψιμο και συνεχίστε με τη συμπληρωματική πλευρά διπλώνοντας προσεκτικά το ύφασμα.

Τέλος, μην ξεχάσετε το ζήτημα της τοποθέτησης των ακουστικών πάνελ στον τοίχο. Ανάλογα με την τοιχοποιία, το σχεδιασμό του χώρου και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, μεριμνήστε από νωρίς για τον κατάλληλο τρόπο τοποθέτησης.

 

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες το τελικό σας προϊόν θα πρέπει είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.